Main menu

Background

ဒေသတွင်း စားသုံးဆီ ဖူလုံပိုလျှံရေးမှသည်‌ဒေသဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်‌ရေးဆီသို့

Mon, 12/04/2023 - 11:50 -- journal_editor

နိုင်ငံတော်၏   စီးပွားရေးဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်ရေးနှင့်  စပ်လျဉ်း၍ ဦးတည်ဆောင်ရွက်လျက်ရှိရာတွင်   ပြည်တွင်းစားသုံးဆီ ဖူလုံရေး အတွက်   ဆီထွက်သီးနှံစိုက်ပျိုးမှုကို   အားပေးမြှင့်တင်ပြီး ပန်းတိုင် ရည်မှန်းချက်အတိုင်းထွက်ရှိအောင်  ဆောင်ရွက်၍   နိုင်ငံအတွင်း ဖူလုံမှုမှသည် ပြည်ပသို့တင်ပို့နိုင်သည်အထိ ကြိုးပမ်းဆောင်ရွက်ရေး ကိုလည်း ဦးတည်ဆောင်ရွက်လျက်ရှိသည်။
ပဲခူးတိုင်းဒေသကြီး တောင်ငူခရိုင်သည်  ဆန်စပါးအပြင် ဆီ ထွက်သီးနှံများကိုလည်း   အောင်မြင်စွာစိုက်ပျိုးနိုင်သည့်   ခရိုင်ဖြစ် သည့်အပြင် ၂၀၂၂-၂၀၂၃ ခုနှစ်တွင်   စိုက်ပျိုးရေးဦးစီးဌာနမှ ရရှိ သော   စာရင်းဇယားများအရ  ဆီထွက်သီးနှံများဖြစ်သော   မြေပဲ ၂၇၀၉၇ ဧက၊ နှမ်း ၂၁၅၆၇ ဧကနှင့် နေကြာ ၂၀၆၆၈ ဧကကို စိုက် ပျိုးကြောင်း သိရသည်။ အထွက်နှုန်းအနေဖြင့် မြေပဲတစ်ဧကလျှင် မြေပဲတောင့် ၅၂ ဒသမ ၄၄ တင်း၊ နှမ်းတစ်ဧကလျှင် ၁၀ ဒသမ ဝ၁ တင်း၊ နေကြာတစ်ဧကလျှင် ၁၇ ဒသမ ၈၆ တင်း ထွက်ရှိကြောင်း သိရသည်။ထို့ကြောင့် ၂၀၂၂-၂၀၂၃ ခုနှစ်တွင်  တောင်ငူခရိုင်အနေ ဖြင့် မြေပဲ တင်း ၁၄၂၁၀ဝ၀၊ နှမ်း တင်း၂၁၆၀ဝ၀ နှင့်   နေကြာ တင်း ၃၆၉၀ဝ၀ ခန့် ထွက်ရှိခဲ့သည်။    တောင်ငူခရိုင်တွင် လူဦးရေ ၁၀၅၇၀ဝ၀ ခန့်ရှိရာ မျိုး၊ အလေအလွင့်နှင့်   အခြားနည်းစားသုံးမှုကို နုတ်ပါက   မြေပဲတင်း ၉၂၄၀ဝ၀၊  နှမ်းတင်း   ၁၈၈၀ဝ၀ နှင့် နေကြာ တင်း ၁၀၃၀ဝ၀  ပိုလျှံမည်ဖြစ်သည်။
မြေပဲတောင့်တစ်တင်းလျှင် ဆီ နှစ်ပိဿာ၊  နှမ်းတစ်တင်းလျှင် ဆီ ခြောက်ပိဿာနှင့် နေကြာတစ်တင်းလျှင် ဆီ ၄ ဒသမ  ၅ ပိဿာ ထွက်ရှိကြောင်း သိရသဖြင့် တောင်ငူခရိုင်မှထွက်ရှိသည့်  ဆီထွက် သီးနှံများကို   စားသုံးဆီအဖြစ် ကြိတ်ခွဲထုတ်လုပ်ပါက မြေပဲ တင်း ၉၂၄၀ဝ၀ မှ  စားသုံးဆီ   ပိဿာ ၁၈၄၈၀ဝ၀၊   နှမ်းတင်း ၁၈၈၀ဝ၀မှ စားသုံးဆီ ပိဿာ ၁၁၂၈၀ဝ၀၊ နေကြာ  တင်း ၁၀၃၀ဝ၀မှ  စားသုံး ဆီ ပိဿာ ၄၆၃၀ဝ၀ ထွက်ရှိမည်ဖြစ်ရာ တောင်ငူခရိုင်အတွင်း ထွက် ရှိသည့် ဆီထွက်သီးနှံများမှ  စားသုံးဆီ ပိဿာ ၃၄၃၉၀ဝ၀ (တန်ချိန် ၅၆၀ဝ ခန့်)ထွက်ရှိမည်ဖြစ်သည်။
ဆီစားသုံးရာတွင် ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်စေရန်  လူတစ်ဦး အတွက် တစ်နှစ်လျှင် ၆ ဒသမ ၅ ပိဿာ လိုလျက်ရှိရာ  စားသုံးဆီ ပိဿာ ၃၄၃၉၀ဝ၀ သည်  လူဦးရေ ၅၂၉၀ဝ၀ အတွက်  ဖူလုံစေမည် ဖြစ်ပါသည်။ တောင်ငူခရိုင်တွင် လူဦးရေ ၁၀၅၇၀ဝ၀ ခန့်ရှိရာ လက်ရှိ အထွက်နှုန်းအတိုင်း ဆီကြိတ်ခွဲနိုင်မည်ဆိုပါက   တောင်ငူခရိုင်၏ စားသုံးဆီ ဖူလုံမှုမှာ ၅၀ ရာခိုင်နှုန်းရှိမည်ဖြစ်သည်။
ပန်းတိုင်အထွက်နှုန်းမှာ မြေပဲတစ်ဧကလျှင်  တင်း ၇၀၊ နှမ်း တစ်ဧကလျှင် တင်း ၂၀နှင့် နေကြာတစ်ဧကလျှင်   တင်း ၅၀ ဖြစ် သည်။ သီးနှံအထွက်တိုးရန်အတွက်   စိုက်ဧက   တိုးချဲ့ခြင်းထက် ပန်းတိုင်အထွက်နှုန်းရရှိရေးကို ကြိုးစားဆောင်ရွက်ရန်  ပို၍လိုအပ် သည်။ ပန်းတိုင်အထွက်နှုန်းရရှိရန်အတွက်   တောင်သူလယ်သမား များအနေဖြင့် စနစ်တကျစိုက်ပျိုးနိုင်ရန်   လိုအပ်ပြီး   သက်ဆိုင်ရာ သီးနှံများအလိုက် ပန်းတိုင်အထွက်နှုန်းရရှိရန်အတွက်   စနစ်တကျ စိုက်ပျိုးခြင်းကို စိုက်ပျိုးရေးဦးစီးဌာနက  ပညာပေးဆောင်ရွက်လျက် ရှိသည်။
ပန်းတိုင်အထွက်နှုန်းရရှိမည်ဆိုပါက      တောင်ငူခရိုင်တွင် လက်ရှိ စိုက်ပျိုးဧကများအတိုင်း မြေပဲတောင့်   တင်း  ၁၄၀ဝ၀ဝ၀ ၊ နှမ်းတင်း ၃၉၆၀ဝ၀နှင့် နေကြာ တင်း ၇၆၇၀ဝ၀   ထွက်ရှိမည်ဖြစ် သည်။ ပန်းတိုင်အထွက်နှုန်းအတိုင်း  ထွက်ရှိမည်ဆိုပါက မြေပဲဆီ ပိဿာ ၂၈၀ဝ၀ဝ၀၊ နှမ်းဆီ ပိဿာ ၂၂၁၄၀ဝ၀ နှင့် နေကြာဆီ ပိဿာ ၃၄၅၁၀ဝ၀၊ စုစုပေါင်း စားသုံးဆီ   ပိဿာ ၈၄၆၅၀ဝ၀ (တန်ချိန် ၁၃၈၀ဝ ခန့်)ထွက်ရှိမည်ဖြစ်ပါသည်။ ၎င်းပမာဏအတိုင်းသာ ထွက် ရှိပါက တောင်ငူခရိုင်၏ စားသုံးဆီ ဖူလုံမှုသည်   ၁၂၃ ရာခိုင်နှုန်းရှိ မည်ဖြစ်ရာ စားသုံးဆီ တန်ချိန် ၂၆၀ဝ ခန့် ပိုလျှံမည်ဖြစ်သည်။
ဒေသတွင်းထွက်ရှိသော ဆီထွက်သီးနှံများကို ဒေသတွင်း၌သာ စားသုံးဆီအဖြစ်   ကြိတ်ခွဲထုတ်လုပ်နိုင်ပါက   ဈေးနှုန်းသက်သာ၍ ကျန်းမာရေးနှင့်   သင့်လျော်သော   စားသုံးဆီကို    ရရှိမည်ဖြစ်ပြီး ဒေသတွင်း အလုပ်အကိုင်အခွင့်အလမ်းများလည်း ရရှိမည်ဖြစ်သည်။ တောင်ငူခရိုင်တွင် လက်ရှိဆီစက် ၅၀ ခန့်ရှိပြီး တစ်နှစ်ကြိတ်ခွဲအားမှာ တန် ၇၂၀ သာ ရှိရာ လက်ရှိ အထွက်နှုန်းအတိုင်းပင်လျှင်   ထွက်ရှိ သည့် ဆီထွက်သီးနှံ၏ ၁၃ ရာခိုင်နှုန်းခန့်သာ   ကြိတ်ခွဲနိုင်ကြောင်း လေ့လာတွေ့ရှိရသည်။
မိမိဒေသထွက် ဆီထွက်သီးနှံများကို ကြိတ်ခွဲခြင်းမပြုနိုင်ဘဲ အခြားဒေသများသို့ တင်ပို့ပြီးမှ စားသုံးဆီ ပြန်ဝယ်စားရသဖြင့် ကုန် ကျစရိတ်ပိုမည့်အပြင် အလုပ်အကိုင်အခွင့်အလမ်းများလည်း  ဆုံးရှုံး ရမည်ဖြစ်သည်။ ဒေ‌သတွင်း ဆီစက်များမှ  ကြိတ်ခွဲသည့်  မြေပဲဆီမှ အပ နှမ်းဆီနှင့် နေကြာဆီတို့သည် အနံ့ကြောင့်လူကြိုက်နည်းသည် ဟုလည်း သိရသဖြင့် ဆီစက်များ အဆင့်မြှင့်ပြုပြင်၍  ကြိတ်ခွဲနိုင်ရန် လိုအပ်ကြောင်း လေ့လာသိရှိရသည်။
ဒေသတွင်းမှ ဆီစက်လုပ်ငန်းရှင်များသည်  မိမိတို့၏စက်များ အား အဆင့်မြှင့်တင် ပြုပြင်၍ ပိုမိုကြိတ်ခွဲနိုင်အောင် ကြိုးစားဆောင် ရွက်နိုင်မည်ဆိုပါက အဆင့်မီစားသုံးဆီများကို  သင့်တင့်သောဈေး နှုန်းဖြင့် ရောင်းချဖြန့်ဖြူးနိုင်ခြင်း၊    မိမိဒေသမှ  လုပ်သားများအား အလုပ်အကိုင်အခွင့်အလမ်းများပေးနိုင်ခြင်း စသည်ဖြင့် ဒေသစီးပွား ဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်ရေးကို တစ်ဖက်တစ်လမ်းမှ  အထောက်အကူပြုနိုင် မည်ဖြစ်သည်။
မိမိဒေသထွက်   ဆီထွက်သီးနှံများအား  မိမိဒေသတွင်း၌ပင် လုံလောက်စွာ ကြိတ်ခွဲထုတ် လုပ်နိုင်ခြင်းသည်   ဒေသစီးပွားရေးကို အထောက်အကူပြုနိုင်သည်သာမကဘဲ  ဒေသတွင်း  ပြည်သူများ၏ ကျန်းမာရေးကိုလည်း အထောက်အကူပြုနိုင်မည်ဖြစ်သည်။
ဆီစားသုံးရာတွင် ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်စေရန်  လူတစ်ဦး အတွက် တစ်နေ့လျှင် ၁ ဒသမ ၈ ကျပ်သား၊တစ်လလျှင် ၅၄ ကျပ်သား ခန့်၊ တစ်နှစ်လျှင် ၆ ဒသမ၅ ပိဿာ လိုအပ်သည်။ လူတို့ စားသုံးလိုက် သော ဆီပမာဏသည် ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သည့်  ပမာဏဖြစ်စေ ရန် လိုအပ်သလို  ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သည့် အမျိုးအစားဖြစ်ရန် လည်း လိုအပ်သည်။ စားသုံးဆီတွင် မပြည့်ဝဆီများ၊ ပြည့်ဝဆီများနှင့် အသွင်ပြောင်းဆီများဟူ၍ အမျိုးအစား သုံးမျိုးရှိရာ မပြည့်ဝဆီသည် လူတို့၏ကျန်းမာရေးအတွက် အသင့်လျော်ဆုံးသော  စားသုံးဆီများ ဖြစ်ကြောင်း သိရသည်။    
မပြည့်ဝဆီတွင် မြေပဲဆီ၊ နှမ်းဆီ၊နေကြာဆီ၊ ငါးမှရသော အဆီ များပါဝင်ပြီး ကျန်းမာရေးအတွက် သင့်တင့်စွာ စားသုံးသင့်သောဆီ များဖြစ်သည်။ ပြည့်ဝဆီတွင် စားအုန်းဆီနှင့်   တိရစ္ဆာန်မှရသော အဆီများ ပါဝင်ပြီး တတ်နိုင်သမျှ လျှော့ချစားသုံးသင့်သည့် ဆီများ ဖြစ်သည်။  အသွင်ပြောင်းဆီတွင် အသင့်စား  အစားအစာများတွင် ပါဝင်သည့်ဆီများဖြစ်ပြီး ကမ္ဘာပေါ် တွင် စားသုံးဆီအမျိုးမျိုးကို သုံးစွဲ လျက်ရှိသည့်အနက်   အများဆုံးစားသုံးသည့် ဆီအမျိုးအစားမှာ ပြည့်ဝဆီတွင် ပါဝင်သည့်စားအုန်းဆီဖြစ်သည်။
မိမိဒေသမှထွက်ရှိသော    ဆီထွက်သီးနှံများကို   မိမိဒေသ အတွင်း၌ပင်  လုံလောက်စွာကြိတ်ခွဲထုတ်လုပ်နိုင်ပါက  ဒေသတွင်းနေ ပြည်သူများသည် ကျန်းမာရေးအတွက်   အသင့်လျော်ဆုံးသောဖြစ် သော မပြည့်ဝဆီများဖြစ်သည့် မြေပဲဆီ၊ နှမ်းဆီ၊ နေကြာဆီများကို သင့်တင့်သောဈေးနှုန်းဖြင့် ဝယ်ယူစားသုံးနိုင်မည်ဖြစ်ရာ  စားအုန်း ဆီများ ဝယ်ယူစားသုံးမှု    များစွာလျော့နည်းသွားမည်ဖြစ်သဖြင့် ကျန်းမာရေးအတွက် များစွာအထောက်အကူပြုမည့်အပြင် နိုင်ငံခြား မှ စားအုန်းဆီတင်သွင်းရမှု လျော့ကျမည်ဖြစ်သဖြင့် နိုင်ငံ့စီးပွားရေး ကိုလည်း တစ်ဖက်တစ်လမ်းမှ အထောက်အကူပြုနိုင်မည်ဖြစ်သည်။
စားသုံးဆီများကို မိမိဒေသတွင်း၌ လုံလောက်စွာ စိုက်ပျိုးထုတ် လုပ်နိုင်ပါက   ဒေသ၏   စီးပွားရေး၊   ကျန်းမာရေး၊ လူမှုရေးများကို များစွာအထောက်အကူပြုနိုင်မည်ဖြစ်ရာ စိုက်ပျိုးသူ တောင်သူလယ် သမားကြီးများ၊ ဆီစက်လုပ်ငန်းရှင်များသည် သက်ဆိုင်ရာ ဌာနဆိုင် ရာများနှင့်အတူ ပူးပေါင်းဆောင်ရွက်ခြင်းဖြင့် နိုင်ငံတော်မှ ဦးတည် ဆောင်ရွက်လျက်ရှိသော ပြည်တွင်းစားသုံးဆီ ဖူလုံရေးအတွက် ဆီ ထွက်သီးနှံစိုက်ပျိုးမှုကို အားပေးမြှင့်တင်ပြီး   ပန်းတိုင်ရည်မှန်းချက် အတိုင်း ထွက်ရှိအောင်ဆောင်ရွက်၍   နိုင်ငံအတွင်း  ဖူလုံမှုမှသည် ပြည်ပသို့တင်ပို့နိုင်သည်အထိ ကြိုးပမ်းဆောင်ရွက်ရေး ဦးတည်ချက် ကိုလည်း အကောင်အထည်ဖော်ဆောင်ရွက်နိုင်မည်ဖြစ်ပါကြောင်း တင်ပြလိုက်ရပါသည်။       

 

စောသန်းထိုက်ကျော်