အမေရိကန်လူမျိုးတွေကြားမှာ အဖြစ်များတဲ့ အရိုးအဆစ်ရောင်ရမ်းနာ ကတော့အရိုးအဆစ်များကြား မှာကြားခံ ပေးထားတဲ့ အရွတ်များပါးသွားတဲ့ အတွက် ကိုက်ခဲမှုဝေဒနာခံစားရခြင်း ဖြစ်ပါတယ်။ စပျစ်သီးမှာ ပါဝင်တဲ့ူpolyphenolsဓာတ် ဟာနာကျင် ကိုက်ခဲမှု ဝေဒနာကိုသက်သာစေပါတယ်။ဒီ အတွက် စပျစ်သီး စားသုံးခြင်းအားဖြင့် ဒူးနာနဲ့အဆစ်အမြစ်နာကျင်ကိုက်ခဲမှု သက်သာပြေပျောက်စေခြင်းကို အမေရိ ကန်နိုင်ငံ တက္ကဆက်အမျိုးသမီး တက္ကသိုလ်မှ့Shanil Jumaနဲ့
အရိုး အဆစ် ရောင်ရမ်း နာ ခံစားနေရတဲ့အဖွဲ့ဟာအမျိုး သားအမျိုးသမီး၇၂ဦးကိုရက်သတ္တပတ် ၁၆ ပတ်ကြာ စပျစ်သီး သို့မဟုတ် အေးခဲစပျစ်သီးမှုန့် သို့မဟုတ် စပျစ်သီး ကဲ့သို့အသွင်တူပြုလုပ်ထားသော Placebo အမှု့န်များကို စားသုံးစေခဲ့ပြီး ၎င်းင်းတို့ရဲ့ကျန်းမာရေး အခြေ အနေ ကို လေ့လာစောင့်ကြည့်ခဲ့ပါတယ်။
၁၆ပတ်ကြာစားသုံးစေ ပြီးတဲ့အခါ မှာတော့ကာကယံရှင်များကိုယ်တိုင် ပြန် လည်ပြောကြားချက်အရစပျစ်သီးစားသုံး သူများဟာ ဒူးနာကျင်မှုအဆစ်အမြစ် နာကျင်မှုသိသိသာသာသက်သာသွားပြီး လှုပ်ရှား သွားလာရာမှာအဆစ်များရဲ့ လှုပ်ရှားနိုင် စွမ်း သိသိသာသာတိုးတက်လာ တယ်လို့သိရပါတယ်။ အမျိုးသမီးများ မှာပိုမိုထိရောက်မှုရှိတယ်လို့ပေါ်ထွက်လာ ပါတယ်။ အသက် အပိုင်းအခြားအားဖြင့် ၆၄ နှစ်အရွယ်အောက်တွေမှာ စပျစ်သီး အေးခဲအမှုန့်စားသုံးသူများဟာ အသွင် တူ ဏူခေနဘသ ကိုစားသုံးသူများထက် ၇၀ ရာခိုင်နှုန်းခန့်ပိုမိုလှုပ်ရှားလာနိုင်ခဲ့တယ်လို့ဖော်ထုတ်ရရှိခဲ့ပါတယ်။ဒါကြောင့် မို့လေ့လာသူ များကေ တာ့အေးခဲစပျစ်သီး မှုန့်နဲ့အသွင်တူဏူခေနဘသ စပျစ်သီးစားသုံး သူများမှာဒူးနာ၊အရိုးအဆစ်နာကျင်ကိုက် ခဲမှုများကို သက် သာစေပြီးအဆစ်အမြစ်များလှုပ်ရှားနိုင်စွမ်းပိုမိုတိုးတက်လာ စေတဲ့အတွက် စပျစ်သီးများကို စားသုံးပေးရန်တိုက်တွန်းေြ ပာြ ကား ကြောင်း Worldhealth Onlineသတင်းမှာ တင်ထားတာကိုမျှဝေပေးလိုက်ရပါတယ်။