Background
မြန်မာနိုင်ငံသည် စိုက်ပျိုးရေးနိုင်ငံဖြစ်ပြီး တိုင်း ဒေသကြီး၊ ပြည်နယ်အသီးသီးရှိ ရေမြေသဘာဝရာသီ ဥတုပေါ်မူတည်၍ ပြည်တွင်းစားသုံးရန်နှင့် ပြည်ပသို့ တင်ပို့ရန် ဆန်၊ စပါး၊ ပဲမျိုးစုံ၊ လယ်ယာကိုင်းကျွန်းသီးနှံ၊ သစ်သီးဝလံမျိုးစုံ ၊ စားဖိုဆောင်သီးနှံ၊ ဟင်းသီးဟင်း ရွက်မျိုးစုံ၊ စက်မှုကုန်ကြမ်းသီးနှံ၊ နှစ်ရှည်သီးနှံ၊ သစ် တောထွက်ပစ္စည်းများ အမယ်များစွာ စိုက်ပျိုးထုတ် လုပ်လျက်ရှိသည်။
ရိုးရှင်းစွာဆိုရလျှင် ၄-ျွှု ဟုခေါ်သည့် စတုတ္ထစက်မှုတော် လှန်ရေးဆိုသည်မှာ ဒစ်ဂျစ်တယ်၊ ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာနှင့် ဇီဝဗေဒ နည်းပညာများ ပေါင်းစည်းမှု၏ သွင်ပြင်လက္ခဏာဖြစ်သည်။ ဤနည်းပညာများ ပေါင်းစည်းမှုသည် ဉာဏ်ရည်တုနည်းပညာ (AI) ၊ စက်ရုပ်နည်းပညာ၊ ဘိုင်အိုနည်းပညာနှင့် Internet of Things (IoT) ) ဟု ခေါ်သည့် အင်တာနက်ဆက်စပ်ပစ္စည်းများနှင့် အာရုံခံ နည်းစနစ် ပေါင်းစည်းသည့် နည်းပညာများ၏ အောင် မြင်မှုများကို အထောက်အကူဖြစ်စေမည်ဖြစ်သည်။ ဤကဲ့သို့ အလိုအလျောက် စနစ် automation နှင့် AI ပေါင်းစည်းမှုသည် တစ်ကမ္ဘာလုံးဆိုင်ရာ လုပ်သားအင်အားစုအတွက် စိန်ခေါ်မှုများ ဖြစ်ပေါ်စေခဲ့သည်။
ရော်ဘာပင်သည် ဈေးကွက်တွက်ခြေကိုက်မှုရှိသော သီးနှံဖြစ် ပြီး ရော်ဘာပင်မှ အစေးထုတ်လုပ်ခြင်း၊ ရော်ဘာ အစေးမှတစ်ဆင့် တန်ဖိုးမြှင့်ထုတ်ကုန်များ ထုတ်လုပ်ခြင်းများကို ထုတ်လုပ်နိုင်သည် သာမက ရော်ဘာအစေးမထွက်တော့သည့် ရော်ဘာပင်အိုများမှ တန်ဖိုးမြှင့်ထုတ်ကုန်များပါ ထုတ်လုပ်လာကြသည်။
အရှေ့တောင်အာရှ နိုင်ငံများအနက် ခရီး သွားလုပ်ငန်း အဖွံ့ဖြိုးဆုံးဖြစ်သည့် ထိုင်းနိုင်ငံသည် ယခု ၂၀၂၅ ခုနှစ်တွင် ခရီးသွားလုပ်ငန်း ရည်မှန်း ချက်ကို ကြီးကြီးမားမားထားရှိကာ ခရီးသွားကဏ္ဍ ဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်ရေးအတွက် အစိုးရနှင့် ပုဂ္ဂလိကတို့ ပူးပေါင်းကာ ဆောင်ရွက်လျက်ရှိနေသည်။
ကြက်သွန်နီသည် နေ့စဉ်စားသုံးရသော အစားအစာတို့တွင် မပါမဖြစ် အလွန်အရေးပါ သော ဆေးဖက်ဝင် သီးနှံတစ်မျိုးဖြစ်သည်။ ကြက် သွန်နီကို မြန်မာနိုင်ငံအလယ်ပိုင်း မကွေးတိုင်း ဒေသကြီး၊ စစ်ကိုင်းတိုင်းဒေသကြီး၊ မန္တလေးတိုင်း ဒေသကြီးတို့တွင် ဒေသစီးပွားဖြစ် အများဆုံး စိုက် ပျိုးကြသည်။ ထိုသို့ စိုက်ပျိုးရာတွင် ဥစားကြက် သွန်နီကိုယူ၍ စိုက်ပျိုးခြင်း၊ အမြိတ်စား ကြက် သွန်နီကိုယူ၍ စိုက်ပျိုးခြင်း၊ အစေ့ပက် မျိုးဥကိုယူ ၍ စိုက်ပျိုးခြင်း၊ ဥစိုက် ကြက်သွန်နီမျိုးစေ့ကိုယူ၍ စိုက်ပျိုးခြင်းများကို ရာသီအလိုက် စနစ်တကျ စိုက် ပျိုးကြသည်။ အရည်အသွေးကောင်းပြီး အထားခံ သော ပိတောကြွ်ဗန်မျိုးကို အများဆုံး စိုက်ပျိ
မြန်မာ့ရိုးရာသနပ်ခါးကို မြန်မာပြည်၌ ကလေးအရွယ်မှစ၍ ဘိုးဘွားများအထိ နှစ်သက်မြတ်နိုးစွာ လိမ်းခြယ်လေ့ရှိကြသည်။ အမျိုးသမီးများသာမက မြန်မာအမျိုးသားများပါ လိမ်းခြယ်ကြသည်။ သနပ်ခါးသည် မြန်မာ့နံ့သာ ဆယ်မျိုးတွင် အခေါက်နံ့ သာတစ်မျိုးဖြစ် သည်။ မြန်မာ့သနပ်ခါးသည် သနခါဟူသော စကားမှ ဆင်းသက် လာပြီး သနဆိုသည်မှာ မြန်မာ့အဘိဓာန်တွင် မသန့်မရှင်းဖြစ်သည်။ ယုတ်ညံ့သွားသည်ဟုဆိုသည်။ ခါ ကမူ စွန့်ထုတ်ခြင်းဟု အဓိပ္ပာယ်ရ သည်။ အဓိပ္ပာယ်မှာ မကောင်းသော အညစ်အကြေးများကို စွန့် ထုတ်ပေးသောအရာဟု ဆိုလိုသည်။ သနခါမှ ကာလ ရွေ့လျားလာ သည့်အခါ သနပ်ခါးဟု ပြောင်းလဲလာခြင်းဖြစ်သည်ဟု လေ့လာမှတ် သားရပါသည်။ မြန်မာ့ရိုးရာ ယ
စားသုံးဆီသည် မြန်မာတို့၏ နေ့စဉ်ကြော် လှော်ချက်ပြုတ်ရာတွင် မရှိမဖြစ် အခြေခံ စား သောက် ကုန်တစ်ခုဖြစ်သည်။ စားသုံးဆီဟုဆိုရာ ၌ ရှေးအစဉ်အဆက် ဘိုးဘေးများလက် ထက်မှပင် စားသုံးလာကြသည့် ပြည်တွင်းဖြစ် မြေပဲဆီနှင့် နှမ်းဆီတို့အပြင် ခေတ်ကာလ လိုအပ် ချက်အရ ပြည်ပမှ တင်သွင်းလာသော စားအုန်းဆီ၊ နေကြာ ဆီနှင့် ပဲပုပ်ဆီစသည်တို့လည်း ပါဝင်နေသည်။
(၇၈)နှစ်မြောက် ပြည်ထောင်စုနေ့ အထိမ်းအမှတ်အဖြစ် အသေးစား၊ အငယ်စားနှင့် အလတ်စား စီးပွားရေးလုပ်ငန်းများ ဖွံ့ဖြိုး တိုးတက်ရေး လုပ်ငန်းကော်မတီ၏ ဦးဆောင်မှုဖြင့် ပြည်ထောင်စု အဆင့် MSMEs ထုတ်ကုန်ပြပွဲနှင့် ပြိုင်ပွဲကို နေပြည်တော် ဥပ္ပါတ သန္တိစေတီတော် တပေါင်းကွင်း၌ ဖေဖော်ဝါရီ ၁၀ ရက်မှ ၁၆ ရက်ထိ ကျင်းပခဲ့သည်။
ရည်ရွယ်ချက်
ငရုတ်သီးသည် ဟင်းလျာတွင်မပါမဖြစ်သော အခြေခံပစ္စည်း တစ်ခုဖြစ်ပြီး အစားအစာများ တွင် အရသာပိုမိုကောင်းမွန်စေရန်နှင့် အမြင်အာရုံဆွဲဆောင်မှုရှိပြီးလှပစေရန် ဟင်းချို၊ ဟင်းရည်၊ အသုပ် စုံများနှင့် အခြားသောဟင်းလျာများတွင် အသုံးပြုလေ့ရှိကြသည်။ အစားအစာအမျိုးမျိုးတွင် အနံ့၊ အရသာ၊ အမွှေးအကြိုင် ပိုမိုကောင်း မွန်စေရန် အသုံးပြုနိုင်သည့်အတွက် အိမ်ရှင်မများ၏ မီးဖိုချောင် တွင် အမြဲဆောင်ထားလေ့ရှိသော မရှိမဖြစ် ဟင်းခတ်ပစ္စည်းတစ်ခု လည်းဖြစ်သည်။
(ယခင်တစ်ပတ်မှအဆက်)
သက်တမ်း ကျော်လွန်သွားသော အစားအသောက်များမှာ ဘက်တီးရီးယား Salmonella, E.coli, Listeria )၊ မှို၊ ရီးစ်များ ပေါက်ပွားလာပြီး လူတို့သတိမမူဘဲ စားသုံးမိပါက အစာအိမ် ရောင်ရမ်းခြင်း၊ အစာအဆိပ် သင့်ခြင်း၊ ဖျားခြင်း၊ ဝမ်းပျက်ဝမ်း လျှောခြင်း စသည့် ရောဂါများခံစားရစေနိုင်သည်။ ထို့အပြင် စည် သွတ် ဘူး များတွင်Botulism toxin များ ပါဝင်နိုင်သဖြင့် သက် တမ်းကုန်သော စည်သွတ်ဘူးများကို စားသုံးမိပါက သွေးတွင်း စီးဆင်းမှု ပြဿနာနှင့် အသက်ရှူလမ်းကြောင်း ပိတ်ဆို့ခြင်းစသည့် ဆိုးကျိုးများကိုပါ ဖြစ်ပွားစေနိုင်သည်။