Main menu

Background

ပို့ကုန် တိုးမြှင့်ရေးနဲ့ စားသုံးသူ အကာအကွယ်ပေးရေး လုပ်ငန်းများအတွက် စားသောက်ကုန် လုပ်ငန်းဖွံ့ ဖြိုးတိုးတက်ရေး အထောက်အကူပြု ဓာတ်ခွဲခန်း ထူထောင်ဖွင့်လှစ်

Wed, 02/09/2011 - 09:54 -- Anonymous (not verified)

ပို့ကုန် တိုးမြှင့်ရေးနဲ့ စားသုံးသူ အကာအကွယ်ပေးရေး လုပ်ငန်းများအတွက် စားသောက်ကုန် လုပ်ငန်းဖွံ့ ဖြိုးတိုးတက်ရေး အထောက်အကူပြု ဓာတ်ခွဲခန်း ထူထောင်ဖွင့်လှစ်                ၂ဝ၁၁ ခုနှစ် ဇန်နဝါရီလ ၂၉ ရက်နေ့က ရန်ကုန်မြို့၊ လမ်းမတော်မြို့နယ်၊ မင်းရဲကျော်စွာလမ်း၊ ကုန်သည် စက်မှုအသင်းချုပ်ရုံး ၇ လွှာမှာ ဖွင့်လှစ်ခဲ့တဲ့ မြန်မာနိုင်ငံစိုက်ပျိုးရေးအခြေခံ စားသောက်ကုန် ထုတ်လုပ် တင်ပို့ရောင်းချသူများ အသင်းရဲ့ စားသောက်ကုန်လုပ်ငန်း ဖွံ့ ဖြိုးတိုးတက်ရေး အထောက်အကူပြု ဓါတ်ခွဲခန်းနဲ့ ပတ်သက်လို့ ဓာတ်ခွဲခန်း ထူထောင်ရတဲ့ ရည်ရွယ်ချက် ဘယ်လိုပစ္စည်းတွေကို စစ်ဆေးပေးနိုင်တယ်၊ ပို့ကုန်တိုးမြှင့်ရေးနဲ့ ပတ်သက်လို့ ဘယ်လိုအထောက်အကူပြုစေတယ်၊ သွင်းကုန်တွေနဲ့ ပတ်သက်လို့ စားသုံးသူတွေကို ကာကွယ် ပေးရေး ရှုထောင့်က ဘယ်လို အကူအညီတွေ ရနိုင်တယ်ဆိုတာကို သိရှိနိုင်ဖို့ ကောမတ်စ်အဖွဲ့က အသင်းတာဝန်ရှိသူများ၊ ဓါတ်ခွဲခန်း တာဝန်ရှိသူများနဲ့ တွေ့ဆုံမေးမြန်းဆွေးနွေးခဲ့တာကို ကောမတ်စ်ပရိသတ်အတွက် ဖော်ပြလိုက်ပါတယ် -                         မြန်မာနိုင်ငံစိုက်ပျိုးရေးအခြေခံ စားသောက်ကုန် ထုတ်လုပ်တင်ပို့ရောင်းချသူများအသင်းရဲ့ ရည်ရွယ်ချက် တွေဖြစ်တဲ့ ပြည်တွင်း ပြည်ပစားသောက်ကုန် ဖြန့်ဖြူးတင်သွင်းခြင်းနဲ့ တင်ပို့တဲ့ ကွင်းဆက် တွေ ချိတ်မိစေဖို့၊ ပြည်တွင်း စိုက်ပျိုးရေးအခြေခံ စားသောက်ကုန်ထုတ်လုပ်သူများရဲ့ အသိပညာများနဲ့ ထုတ်လုပ်မှုနည်းပညာတွေ မြင့်မားလာစေဖို့ ၊ ပြည်တွင်း စားသောက်ကုန်ပစ္စည်းတွေ တိုးတက် တင်ပို့နိုင်စေဖို့ စတာတွေကို အကောင်အထည်ဖော်တဲ့ နေရာမှာ အထောက်အကူပြုစေဖို့ နိုင်ငံတကာ အဆင့်မီစားသောက်ကုန်လုပ်ငန်း ဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်ရေး အထောက်အကူပြု ဓါတ်ခွဲခန်းကို ၂ဝဝ၉ ခုနှစ် အောက်တိုဘာလ ၁၃ ရက်က စပြီး တည်ထောင်ခဲ့တာ ဖြစ်ပါတယ်။                          ဒီဓါတ်ခွဲခန်းလုပ်ငန်းရဲ့ ဦးတည်ရည်မှန်းချက်ကတော့ စားသောက်ကုန်ပစ္စည်း ထုတ်လုပ်သူတွေအနေနဲ့ မိမိတို့ အသုံးပြုတဲ့ ကုန်ကြမ်း ပစ္စည်းတွေနဲ့ ကုန်ချောပစ္စည်းတွေရဲ့ အရည်အသွေးဟာ စံချိန်စံညွှန်းများနဲ့ ကိုက်ညီမှုရှိ၊ မရှိသိရှိစေဖို့၊ ပြည်ပက မြန်မာနိုင်ငံ အတွင်းကို တင်သွင်းနေတဲ့ စားသောက်ကုန်ပစ္စည်းများရဲ့ အရည် အသွေးကို အကဲဖြတ်သိရှိနိုင်စေဖို့၊ ပြည်ပကိုစားသောက်ကုန် ပစ္စည်း တွေ တင်ပို့ရာမှာလိုအပ်တဲ့ ဓါတ်ခွဲစမ်းသပ်မှု အထောက်အထား တွေကို အချိန်နဲ့တစ်ပြေးညီဆောင်ရွက်ပေးနိုင်ဖို့အတွက် သက်ဆိုင်ရာ အစိုးရဌာန၊ အဖွဲ့အစည်းများရဲ့ လမ်းညွှန်မှုနဲ့ ပေါင်းစပ်ညှိနှိုင်း ဖြေရှင်းဆောင်ရွက်ပေးဖို့၊ အစားအသောက်နဲ့ ဆေးဝါးကွပ်ကဲရေးဌာနရဲ့ လမ်းညွှန်မှုကိုခံယူပြီး ဓါတ်ခွဲစမ်းသပ်မှုလုပ်ငန်းတွေကို စနစ်တကျမြန်မြန်ဆန်ဆန် အကောင်အထည် ဖော်နိုင်ရေးအတွက် တစ်ဘက် တစ်လမ်းမှ ကူညီဆောင်ရွက်ပေးဖို့အတွက်ဖြစ်ပါတယ်။ ၁၉၉၇ ခုနှစ်က ထုတ်ပြန်ထားတဲ့ အမိုျးသားအစားအသောက် ဥပဒေမှာ ပါဝင်တဲ့ အချက်တွေ အကောင်အထည်ဖော်နိုင်ဖို့အတွက် အစားအသောက် နမူနာများရဲ့ ဓါတုနဲ့ အဏုဇီဝ ဓါတ်ခွဲစစ်ဆေးချက် များဟာ နိုင်ငံတကာ Codex ကော်မတီက သတ်မှတ်ထားတဲ့ စံချိန် စံညွန်းများနဲ့ ကိုက်ညီရမှာဖြစ်သလို အစားအသောက် ထုတ်လုပ်တဲ့ စက်ရုံတွေဟာG M P (Good Manufacturing Practice ) နဲ့အညီ ထုတ်လုပ်ဖို့လည်း ဗဟို အစားအသောက်နဲ့ ဆေးဝါးကြီးကြပ် ကွပ်ပဲရေး ကော်မတီက လမ်းညွန်ထားပါတယ်။ ဒါ့ကြောင့် G M P  နည်းလမ်းများဖြစ်တဲ့ ကုန်ကြမ်းဝယ်ယူချိန်ကစပြီး ပြုပြင်ထုတ်လုပ်၊ သယ်ယူပို့ဆောင်မှုနဲ့ သိုလှောင်မှု၊ ဖြန့်ဖြူးမှု တစ်လျှောက်လုံး လိုက်နာ ရမယ့်နည်းလမ်းတွေ၊စားသောက်ကုန်ထုတ်လုပ်တဲ့ အဆောက်အအုံ၊တည်ဆောက် ဖွဲ့စည်းပုံနဲ့ သန့်ရှင်းရေးဆောင်ရွက်ရမယ့်နည်းလမ်းနဲ့ ထုတ်လုပ်တဲ့စားသောက်ကုန်ရဲ့ အရည်အသွေး စစ်မှန် ကောင်းမွန်မှု ရှိကြောင်း အာမခံနိုင်တဲ့ ထုတ်လုပ်သူတွေက စားသောက်ကုန်စမ်း သပ် စစ်ဆေးတဲ့ နည်းလမ်းတွေကို စားသောက်ကုန်ထုတ်လုပ်သူ မှန်သမျှ သိရှိဖို့လိုအပ်ပါတယ်။ အဲဒီလို သိရှိနိုင်ဖို့ကို ကျွန်တော်တို့ ဓါတ်ခွဲခန်းက အစားအသောက် ဘေးအန္တရာယ်ကင်းရှင်းစွာ ထုတ်လုပ်နိုင်ရေး၊ အာမခံနိုင်ဖို့အတွက် လေ့ကျင့်ပညာပေးရေး သင်တန်းနဲ့ ဓါတ်ခွဲခန်းနည်းပညာသင်တန်းတွေကို ဂျပန်နိုင်ငံက ပညာရှင်တွေရဲ့ အကူအညီ ကိုရယူပြီး ပြည်တွင်းက သက်ဆိုင်ရာကျွမ်းကျင်ပညာရှင် တွေနဲ့ သင်တန်းဆွေးနွေးပြီး ဖြန့်ဝေပေးဖို့ စီစဉ်ထားပါတယ်။ နောက်တစ်ချက်က ပြည်ပကတင်သွင်းလာတဲ့ စားသောက် ကုန်တွေ ကိုလည်း အရောအနှောပါဝင်မှု၊ ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်မှု ရှိမရှိဆိုတာကိုလည်း စမ်းသပ်ဖို့ အစီအစဉ်ရှိပါတယ်။ ဒါ့အပြင် ကျွန်တော်တို့ အသင်းမှာ ပါဝင်တဲ့ စားသောက်ကုန် အမိုျးအစား ကဏ္ဍအလိုက်က အစုအဖွဲ့တွေထဲက နမူနာများရယူဖို့နဲ့ ရရှိတဲ့ နမူနာ များကရရှိတဲ့ အချက်အလက်(data)တွေ စုဆောင်းပြီး စမ်းသပ် တွေ့ရှိတဲ့ လိုအပ်ချက်တွေကို အသင်းအကြံပေးတွေက ထောက်ပြ အကြံပေးဆောင်ရွက်သွားမှာ ဖြစ်ပါတယ်။                                မြန်မာနိုင်ငံစိုက်ပျိုးရေးအခြေခံ စားသောက်ကုန် ထုတ်လုပ် တင်ပို့ရောင်းချသူများအသင်းက ဖွဲ့စည်းပြီး ဂျပန်နိုင်ငံအစိုးရရဲ့ ခေတ်မီဓါတ်ခွဲခန်းသုံးပစ္စည်းတွေ ထောက်ပံ့မှု ၊ စားသောက်ကုန်ဓါတ်ခွဲမှု နည်းပညာအကူအညီ၊ ဓါတ်ခွဲခန်းကျွမ်းကျင် ဝန်ထမ်းများ ဖြစ်အောင် သင်တန်းပေးတဲ့ အကူအညီတွေနဲ့အတူ အသင်းဝင် တွေရဲ့ ငွေကြေးထောက်ပံ့မှုတွေ ပူးပေါင်းပြီး စားသောက်ကုန်ပစ္စည်း ဓါတ်ခွဲစမ်းသပ်တဲ့ လုပ်ငန်းတွေကို ၂ဝ၁ဝ ခုနှစ် နိုဝင်ဘာလ ၁ရက် နေ့က စပြီး ဆောင်ရွက်ခဲ့ပါတယ်။ မြန်မာ့စားသောက်ကုန် လုပ်ငန်း ကျွမ်းကျင်ပညာရှင်တွေနဲ့ စနစ်တကျဖွဲ့စည်းထားတဲ့ အကြံပေးအဖွဲ့ ကလည်း စံချိန်စံညွှန်းနဲ့ အရည်အသွေးထိန်းသိမ်းမှု နည်းပညာတွေ ကို နိုင်ငံတကာအဖွဲ့အစည်းတွေနဲ့ ဆွေးနွေးမှုတွေ ပြုလုပ်လို့ ရရှိတဲ့ အချက်အလက်တွေကို စားသောက်ကုန်လုပ်ငန်းရှင်တွေအတွက် ပံ့ပိုး ကူညီပေးနေပါတယ်။                         လက်ရှိဓါတ်ခွဲခန်းမှာရှိနေတဲ့ စက်ပစ္စည်းကိရိယာတွေနဲ့ ပထမအဆင့် ဓါတ်ခွဲစမ်းသပ်ခြင်းတွေကို ဆောင်ရွက်ပေးနေပါပြီ။ ပထမအဆင့်အနေနဲ့ အစားအသောက်မှာ ပါဝင်တဲ့ပစ္စည်းနဲ့ အာဟာရ တန်ဖိုးတွေ စမ်းသပ်ပေးခြင်း၊ အရေးပါတဲ့ ပိုးပါဝင်မှုကို စမ်းသပ်တဲ့ အဏုဇီဝပစ္စည်းပါဝင်မှု စမ်းသပ်ခြင်းနဲ့ ရေ အရည် အသွေးနဲ့ ပါဝင်တဲ့ ပစ္စည်းများစမ်းသပ်ခြင်းတွေ လုပ်ပေးပါတယ်။ ဒုတိယအဆင့် ဓါတ်ခွဲစမ်းသပ်ခြင်းလုပ်ငန်းမှာတော့ အစာဖြည့်စွက် ပစ္စည်းများပါဝင်မှု စမ်းသပ်ခြင်း၊ ပဋိဇီဝဆေးပစ္စည်းပါဝင်မှု စမ်းသပ်ခြင်း၊ မှိုဆိပ်နဲ့ အဆိပ်ရှိတဲ့ ဘက်တီးရီးယားပါဝင်မှု စမ်းသပ် ခြင်း၊ ပိုးသတ်ဆေးအြွကင်းအကျန်ပါဝင်မှု စမ်းသပ်ခြင်းနဲ့ ဆိုင်ရာ နိုက် အဆိပ်ပါဝင်မှု စမ်းသပ်ခြင်းတို့လုပ်မှာဖြစ်ပြီး၊ တတိယအဆင့် ဓါတ်ခွဲစမ်းသပ်ခြင်းလုပ်ငန်းမှာတော့ အဆိပ်သင့်စေတဲ့ သတ္တုပစ္စည်း ပါဝင်မှု စမ်းသပ်ခြင်း ပြုလုပ်မှာဖြစ်ပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ လောလော ဆယ် အခြေအနေမှာတော့ ဒုတိယအဆင့်နဲ့ တတိယအဆင့်တွေ စမ်းသပ်ဆောင်ရွက်နိုင်တဲ့ စက်ပစ္စည်းကိရိယာတွေနဲ့ လိုအပ်တဲ့ အထောက်အကူပြု ပစ္စည်းတွေ ပြည့်စုံမှုမရှိသေးဘူးလို့ပါ။ ဒါတွေကို မကြာခင်ဆောင်ရွက်နိုင်ဖို့လည်း အသင်းကစီစဉ်ဆောင်ရွက်နေပါပြီ။                                     ဓါတ်ခွဲခန်းစတင်လည်ပတ်ဆောင်ရွက်တဲ့ ၂ဝ၁ဝ နိုဝင်ဘာလ ၁ ရက်ကစပြီး စားသောက်ကုန်လုပ်ငန်း မျိုးစုံကို စမ်းသပ်စစ်ဆေး ပေးခဲ့ကာ ဇန်နဝါရီလကုန်အထိ အမျိုးအစား ၄၈ မျိုးကျော်ရှိပါပြီ။ စမ်းသပ်ပြီးတဲ့ ကုန်ပစ္စည်းတွေက စားသုံးဆီ၊ မြေပဲဖတ်၊ လက်ဖက်၊ အကြော်ဆံ၊ သစ်သီးယို၊ ဖျော်ရည်အပြစ်၊ ဂျယ်လီ၊ ဂျင်၊ ကော်ဖီမှုန့်၊ လက်ဖက်အချိူခြောက်၊ အခါးခြောက်၊ ဂံျုမှုန့်၊ ကိတ်မုန့်လို မုန့်မိုျးစုံ၊ပဲငံပြာရည်နဲ့ ဝိုင်မျိုးစုံဖြစ်ပါတယ်။ ထုတ်လုပ်သူတွေက သူတို့ရဲ့ ထုတ်ကုန်တွေကို ခုလိုစစ်ဆေးထားခြင်းအားဖြင့် စားသောက်ကုန် တွေရဲ့ အာဟာရဆိုင်ရာအခြေအနေ၊ အရည်အသွေးအခြေအနေ၊ ကျန်းမာသန့်ရှင်းစင်ကြယ်မှုနဲ့ ပစ္စည်းစစ်မှန်မှုကို အာမခံနိုင်တဲ့ အချက်အလက်တွေ သိခွင့်ရပါတယ်။ ဥပမာအနေနဲ့ ပြောရမယ်ဆိုရင် စားဆီတွေမှာ အရောအနှော ပါဝင်မှုရှိမရှိကို စစ်ဆေးခြင်းအားဖြင့် မိမိရဲ့ ပစ္စည်းစစ်မှန်ကြောင်းအာမခံနိုင်သလို၊ ပဲဖတ်လို ဆီဘေးထွက်ပစ္စည်းတွေမှာ ဆီပါဝင်မှုကို စစ်ခြင်းအားဖြင့် မိမိတို့ရဲ့ထုတ်လုပ်နိုင်မှုကို တိုးမြင့်နိုင်မယ့် အခွင့်အလမ်းတွေ ရရှိစေပါတယ်။ မိမိတို့ရဲ့ စားသောက်ကုန်တွေကို ဓါတ်ခွဲ စမ်းသပ်ထားခြင်းအားဖြင့် နိုင်ငံတကာကို တင်ပို့နိုင်မယ့် စံနှုန်းအရည် အသွေးတွေ ပြုပြင်လို့ရရှိသလို စားသုံးသူတွေအတွက်လည်း ကျန်းမာ ရေး လုံခြုံစိတ်ချမှု အာမခံချက်ပေးနိုင်မှာဖြစ်ပါတယ်။ ကျမတို့ ဓါတ်ခွဲခန်းဟာဆိုရင် တစ်ကမ္ဘာလုံးကို ကုန်သွယ်မှု ပြုနိုင်တဲ့ နိုင်ငံတကာအရည်အသွေး စံချိန်စံညွန်း (Codex Standard ) ကိုအခြေခံပြီး AOAC (Association of Official Analytical chemmists)  အဖွဲ့က ရှာဖွေပြုစုထားတဲ့ နည်းစဉ်တွေနဲ့ စမ်းသပ်ပေးနေတာဖြစ်ပါတယ်။ စိုက်ပျိုးရေးအခြေခံ စားသောက် ကုန်တွေကို အမျိုးအစားအလိုက် ကဏ္ဍ ၁၇ ခုခွဲခြားထားပြီး ပထမအဆင့်ဖြစ်တဲ့ အစားအသောက်မှာပါဝင်တဲ့ ပစ္စည်းနဲ့အာဟာရ တန်ဖိုးများ၊ အဏုဇီဝပစ္စည်းပါဝင်မှု၊ ရေအရည်အသွေးနဲ့ ပါဝင်တဲ့ ပစ္စည်းတွေကို စမ်းသပ်ပေးနေတာ ဖြစ်ပါတယ်။ နိုင်ငံတကာစံချိန်စံညွှန်းတွေအတိုင်း စားသောက်ကုန်တွေကို စမ်းသပ်ပေးနေသလို ြမန်မာနိုင်ငံရဲ့ ရာသီဥတု အနေအထားအရ မြန်မာ့ အစားအသောက် စံချိန်စံညွန်း (Myanmar Food Standard) တစ်ခုထွက်ဖို့ကိုလည်း စားသောက်ကုန်ကဏ္ဍ အသီးသီးက စာရင်းဇယားအချက်အလက်တွေရယူပြီး ကြိုးစားဆောင်ရွက်သွားဖို့ အစီအစဉ်ရှိပါတယ်။ နောက်ပြီး စားသုံးသူပြည်သူတွေ ယုံကြည်စိတ်ချစွာ စားသုံးနိုင်ရေးဈေးကွက်ထဲက စားသောက်ကုန်တွေကို Survey လုပ်ပြီး ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်မရှိ၊မရှိကိုလည်း နောက်ပိုင်းမှာ ဆောင်ရွက်နိုင်အောင် ကြိုးစားသွားမှာဖြစ်ပါတယ်။ MIRT